Belo i crno vino – uticaj na zdravlje, srce, pritisak – kalorije – kao afrodizijak – Vinski Podrum Malča
Logo

Belo i crno vino – uticaj na zdravlje, srce, pritisak – kalorije – kao afrodizijak

Vino i zdravlje

Vino, pogotovo crvena sorta, je proučavano tokom mnogo godina sa impresivnim nalazima koji sugerišu da može promovisati duži životni vek, štiti od nekih vrsta raka, poboljšava mentalno zdravlje i pruža prednosti za zdravlje srca.

Šta je umereno konzumiranje vina?

“Umerena” potrošnja vina se odnosi na potrošnju vina u količini koja je dobro za zdravlje. Ali šta je tačno “umerena” potrošnja vina? Koliko vina možete popiti u jednom obroku pre nego što se zdravstvene prednosti ne pretvore u opasnosti, zavisi od mnogih faktora – uključujući težinu osobe, starost, pol, telesni stas i opšte zdravstveno stanje, kao i da li se konzumira sa hranom ili na prazan stomak.
Žene apsorbuju alkohol brže od muškaraca zbog njihovog nižeg sadržaja telesne vode i različitim nivoima želudačnih enzima. Dakle, umerena konzumacija vina će biti manji iznos za žene nego za muškarce.
Ako se alkohol konzumira, treba da se konzumira umereno – do jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.
Belo vino se uglavnom pravi od belog grožđa, bez kože i semena. Bela vina imaju lagani voćni ukus i aromu. Crno vino se pravi od tamnijeg crvenog i crnog grožđa. Crna vina imaju bogatiji ukus. Tanini (prirodna jedinjenja koja se nalaze u koži grožđa) su glavna razlika između crnog i belog vina. Tanini doprinose boji i ukusu crvenog vina.

Kako su vino i zdravlje povezani?

Konzumiranja alkohola – uključujući vino – u umerenim količinama smanjuje rizik od koronarne bolesti za 30%, čineći crvena ili bela vina korisnim dodacima ishrani. Crveno vino je izvor antioksidansa u izobilju, koji mogu da spreče bolesti srca podizanjem nivoa dobrog holesterola i štiti arterije od oštećenja.
Resveratrol – snažan antioksidans koji se nalazi u grožđu – može biti ključni sastojak u crnom vinu. Dok efekti resveratrola u ljudima zahtevaju dalju istragu, on može da spreči rast ćelija raka, uključujući rast ćelija raka dojke. Takođe može da ponudi kardiovaskularne beneficije koje vas štite od ateroskleroze – stanja koje karakteriše prisustvo masnih naslaga na zidovima arterija. Pošto grožđe za crvena vina duže fermentira (i sa kožom je), crveno vino sadrži više resveratrola.

Crno vino kao lek

Neke od zdravstvenih koristi crnog vina ga čine jednim od najviše cenjenih alkoholnih pića u poslednjih nekoliko godina. Pokazalo se da crno vino kao lek deluje u prevenciji stanja u rasponu od kardiovaskularnih bolesti do raka. Neki druge prednosti crnog vina uključuju prevenciju demencije, borbu protiv procesa starenja i kontrolu hipertenzije.
Crno vino kao lek može da pomogne u smanjenju rizika od razvoju žučnih kamenaca i kamena u bubregu. Ono igra ulogu u povećanju opšteg otpora na alergene i antioksidansi iz vina su konstituenti nekih kozmetičkih formula. Dnevna doza u umerenom iznosu od crnog vina zaista može učiniti čuda za telo.
Zdravstvene koristi od crnog vina ga razlikuje od mnogih drugih pića. Za razliku od drugih alkoholnih pića, crno vino ne doprinosi značajno što se tiče kalorija i, ustvari, drži gojaznost pod kontrolom. Potrošnja crnog vina vodi do nižih nivoa LDL holesterola, što ima pozitivan efekat na srce. Ono je bogat izvor antioksidanata koji uključuju flavonoide i polifenole, posebno resveratrol, što predstavlja aktivni element u prevenciji raka. Vino je dokazano bogat izvor antioksidanata i kao moćna supstanca za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Belo vino kao lek

Koža grožđa sadrži visoke nivoe antioksidanata, jedinjenja koja pružaju blagotvorne efekte po zdravlje. Vino koje obezbeđuje najviše zdravstvene koristi je crveno, jer je uključena i koža grožđa u njegovu preradu. Koža grožđa se uklanja kada se obrađuje belo vino, što smanjuje njegova lekovita svojstva. Samo grožđe sadrži hranljive materije i antioksidante, tako da belo vino, iako nije možda zdravo kao crveno, još uvek se smatra zdravim pićem.
Studije analiza efekata belog vina o pojedinim bolestima su otkrile da je antioksidativni sadržaj belog vina efikasan za prevenciju bolesti pluća i rak dojke. Istraživači su otkrili da umerena doživotna potrošnja belog vina poboljšava zdravlje pluća. istraživači su takođe otkrili i da belo vino kao lek štiti ćelije od raka dojke podjednako dobro u poređenju sa crvenim vinom.
Belo vino sadrži niži nivo nečistoća u poređenju sa crvenim vinom, jer je koncentracija hemikalija veća u tamnim alkoholnim pićima. Pijenje belog vina može pomoći da izbegnete glavobolju, mučninu i razdražljivost mamurluka.
Prehrambeni sadržaj belog vina, pored njegovih antioksidativnih svojstava, uključuje fosfor, kalijum i fluoride.

Crno vino kalorije

Crno vino – kalorije: u proseku crveno stono vino sadrži 125 kalorija na svakih 150 ml, ili oko 625 kalorija u boci.

Belo vino kalorije

Belo vino – kalorije: u proseku belo stono vino ima 121 kaloriju u 150 ml ili 605 kalorija po boci. Rizling ima nešto manje od proseka – 118 kalorija u 150 ml, ili 590 kalorija po boci. Šardone ima 123 kalorije u 150 ml ili 615 kalorija po boci.

Vino za srce

Crveno vino, kada se konzumira umereno, ima prednosti za zdravlje srca. Alkohol i neke supstance u crvenom vinu koje se zovu antioksidanti mogu da spreče bolesti srca povećanjem nivoa HDL holesterola (“dobrog” holesterola) i pružaju zaštitu od oštećenja arterija.
Ipak, treba biti oprezan, zato što previše alkohola može imati mnoge štetne efekte u vašem telu.
Kada je vino za srce u pitanju, mnogi lekari se slažu da nešto u crvenom vinu čini da ono može da pomogne u održavanju zdravlja srca. Moguće je da antioksidanti, kao što su flavonoidi ili supstanca koja se zove resveratrol, imaju zdravstvene koristi za srce.
Još nema jasnih dokaza da je crveno vino bolje od drugih oblika alkohola kada su u pitanju moguće zdravstvene koristi za srce.
Antioksidansi u crnom vinu koji se zovu polifenoli mogu pomoći u zaštiti obloge krvnih sudova u vašem srcu. Polifenol koji se zove resveratrol je jedna supstanca u crnom vinu koja je došla u žižu interesovanja zbog mogućih zdravstvenih prednosti za srce.
Kada je vino za srce u pitanju, resveratrol može biti ključni sastojak u crnom vinu koji pomaže u sprečavanju oštećenja krvnih sudova, smanjuje nivo LDL holesterola (“loš” holesterol) i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Crno vino i pritisak

Pored lekova za pritisak i promene načina života, crveno vino može biti odgovarajuća dopuna da unapredite svoj krvni pritisak. Pre nego što pijete crno vino, posavetujte se sa lekarom da se uverite da alkohol u crnom vinu neće menjati efekte vaših lekova.
Crveno vino i pritisak – kako su povezani?
Poboljšanje HDL holesterola
Pijenje crvenog vina redovno može da poveća HDL holesterola. HDL je “dobar” holesterol koji odstranjuje plak sa zidova vaših arterija, čime se smanjuje krvni pritisak. Efekat povećanja HDL-a je od alkohola u crvenom vinu. Vremenom, ovo malo povećanje HDL-a može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
Dodatna korist od crnog vina je da može da smanji krvne ugruške. Ugrušci krvi se formiraju kada se krvne pločice grupišu zajedno u krvi. Preterane formacije krvnih ugrušaka u arterijama mogu da pogoršaju plak i povećati krvni pritisak. Resveratrol je polifenol koji se nalazi u crvenom vinu, koji može imati svojstva protiv zgrušavanja, čime se smanjuje rizik za razvoj ugrušaka krvi i dovodi do pozitivnog efekta na krvni pritisak.
Opuštanje od stresa
Porcija od crnog vina noću može da pomogne da se opustite i oslobodite stresa jer usporava aktivnost u nervnom sistemu. Stres može podići krvni pritisak i povećati rizik za kardiovaskularne bolesti. Ne bi trebalo, međutim, da počnete da pijete crno vino da smanji krvni pritisak ili za oslobađanje od stresa ako već ne pijete alkohol. Muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od dva pića dnevno, a žene bi trebalo da ograniče unos alkohola na jedno piće dnevno.

Belo vino i pritisak

Možda je crveno vino za pritisak mnogo bolji izbor, ali belo vino može takođe da bude dobar izbor za visok krvni pritisak, zahvaljujući određenim vrstama polifenola koje se nalaze u njemu i mogu da snižavaju loš holesterol. Belo vino sadrži i kalijum, koji je poznat po tome da snižava krvni pritisak, mada je uvek bolji izvor kalijuma neki voćni sok.

Vino kao afrodizijak

Vino kao afrodizijak – ovo ste sigurno već čuli. Pored toga što vas brzo opušta, crveno vino sadrži resveratrol, antioksidans koji pomaže da se ubrza protok krvi i poboljšava cirkulaciju pre i za vreme odnosa.
Alkohol u malim količinama će povećati vaš libido. To je zato što etanol stimuliše primitivni deo mozga koji se zove hipotalamus. Ovaj deo vašeg mozga reguliše osnovna ljudska funkcije, uključujući telesnu temperaturu, glad, nivo hormona, roditeljsko ponašanje i, naravno, libido.
Kada je vino kao afrodizijak u pitanju, umerenost je ključ: treba samo malo vina da se osete ovi efekti.
U 2009. godini, italijanska istraživačka grupa je objavila studiju koja je pokazala korelaciju između pijenja vina – posebno crvenog vina – i povećanog seksualnog apetita kod žena.
Članak preuzet odavde: http://dijetaplus.com/