Nemanjića kuća – Vinski Podrum Malča
Logo

Nemanjića kuća je sagrađena u stilu srednjovekovne srpske arhitekture.

U ovoj kući negujemo vino na način kako se negovalo vino u vreme Nemanjića. Grožđe i crveno i belo je fermentisalo na kljuku. Ove drvene bačve imaju otvore u donjem delu da bi mogao da se izvuče čvrsti deo grožđa nakon fermentacije.

Drveni sudovi su u upotrebi negde od oko 1.100-te godine. To se poklapa sa vremenom vladavine Nemanjićke porodice u Srbiji. Ovi sudovi nisu iz 1.100 god, več su napravljeni oko 1950-te godine. Ali je način vrenja vina na kljuku karakterističan za to vreme Nemanjića. Ovde su 16 bačvi od 4 do 7.5 tona. Ako čitamo narodne srpske pesme, najčešče se govori da su srpski junaci pili rujna vina. Zašto rujno vino? Zato što su sorte grožđa koje su se negovale u to vreme davale roze vina. Najčešče su bile sorte plovdina i prokupac.

Postoji ogromna prednost drvenih sudova nad svim ostalim sudovima. A to je što kroz drvo bačve prođe veoma mala količina kiseonika koja obavi pozitivnu oksidaciju vina i načini da vino prodiše. Ove velike bačve nemaju uticaj na vino kao barik bačve, jer su u upotrebi puno godina, ali uvek imaju prepoznatljiv uticaj drveta.

Degustacija se obavlja u samom podrumu za dugačkim drvenim degustacionim stolom uz koji se stoji, verujemo da vina iz ovih bačvi zaslužuju da se pred njima stoji.