Plutani vs navojni čep – Vinski Podrum Malča
Logo

Plutani vs navojni čep

Često se dovodi u pitanje kvalitet vina u boci sa navojnim, metlnim čepom u odnosu na boce vina sa plutanim čepom. Obe vrste čepa imaju svoje prednosti i mane.

Plutani čep se koristi od davnih vremena, kada jednostavno nije postojala druga tehnologija zaptivanja boca, i kada je jedini dostupni materijal bilo drvo, odnosno kora hrasta plutnjaka. Najveće šume hrasta plutnjaka se nalaze u Portugaliji, otuda i činjenica da su najveći proizvođači plutanih čepova baš iz Portugalije. Vremenom se menjala tehnologija proizvodnje vina, ali je način proizvodnje plutanog čepa ostao isti. Kora se skida sa drveta kada je ono staro najmanje 25 godina, a proces se ponavlja na svakih 10 godina. Na taj način se ne nanosi šteta stablu, jer se deo kore koji se zove floem obnavlja vremenom, tako da u Portugaliji možete naći i stabla hrasta plutnjaka koja su stara nekoliko stotina godina, i koja su dala i po nekoliko generacija čepova. Postoji tvrdnja da kvalitet čepova raste kako raste i starost stabla hrasta. Čepovi sa veoma starih stabala hrasta dostižu jako visoke cene, i koriste se za specijale vrste vina koja su namenjena veoma dugom odležavanju.

Plutani čepovi su, inače, pogodni za vina predviđena za dugo odležavanje, jer je za razvoj i starenje vina jako bitna mikrooksigenacija koju ova vrsta čepa omogućava. Kvalitet čepa je presudan, ukoliko je kvalitet loš vino može poprimiti „plutani“ ukus što, naravno, nije poželjno, i smatra se jednom od mana vina. Sa kvalitetnim plutanim čepom, i pravilnim uslovima čuvanja, vino može odležavati više desetina  godina a kvalitet vina će rasti. Vino sa plutanim čepom treba čuvati u kosom ili horizontalnom  položaju, kako bi čep bio u konstantnom dodiru sa vinom i sprečilo sušenje čepa i propuštanje vazduha u bocu. Vlažnost u prostoriji za čuvanje vina treba biti oko 60%, a idealna temperatura je između 7 i 12Co. Poznato je da idelane uslove za čuvanje vina pružaju ukopani podrumi, i to sve zbog činjenica da je temperatura unutrašnjosti zemlje između 12 i 14 stepeni Co.   Potrebno je prigušeno osvetljenje, bez direktne sunčeve svetlosti,a prostorija treba biti zvučno izolovana. Starija vina ne treba previše pomerati, a povremeno okretanje boca kod ne preterano starih vina, je poželjno. Suština  je obezbediti konstantne uslove temperature, vlage i miran ambijent bez vibracija za najbolje sazrevanje vina u boci.

Navojni metalni čep ne znači da je vino lošeg kvaliteta. Ovakva vrsta čepa se koristi za vina koja treba popiti u roku od 5 godina od datuma punjenja boce. Kvalitetan navojni čep ne menja ukus vina, a najčešće se koristi za lagana i sveža vina, poput rozea, koja ne moraju dozrevati jer su u bocu pretočena u svom najboljem izdanju. Metalni navojni čep sprečava svaki dodir vina sa kiseonikom i koristi se za vina koja nemaju potrebu sazrevanja u boci, za ona vina koja treba da ostanu što duže sveža i da ljubiteljima vina pruže kompletno očuvan aromatski kompleks koje je vino sa sobom ponelo u bocu.

Danas , na tržišu postoje navojni čepovi sa različitim nivoom propustljivosti kiseonika, a to zavisi od linera, odnosno obloge u aluminijumskoj kapsuli koja obezbeđuje čvrstinu. Liner se sastoji od različitih tipova plastike ili silikona visokog kvaliteta, i slojeva metalne folije koja je barijera kiseoniku. Kroz ovu membranu prolazi tačno definisana količina kiseonika, a stopa propustljivosti se kreće od nule pa do slične stope propustljivosti koju imaju plutani čepovi. Ovakav tip čepa je jeftiniji, ima standardizovanu  razmenu kiseonika i razvijaju miris bez plute. Vrlo su praktični za upotrebu, nije potreban vadičep, a ukoliko ne ispijete celu bocu lako je možete zatvoriti a vino neće degradirati.

Dolazimo do zaključka da je mit da se za boce jeftinih, loših vina koriste navojni čepovi a za kvalitetne plutani, vrsta čepa nije povezana sa samim kvalitetom vina. Metalni čep (Scroll cap) je odličan za mlada, sveža, bela i roze vina, dok je  stara dobra pluta za odležala crvena vina, kao i za one koji se nikada neće odreći rituala vađenja plutanog čepa iz boce koji predstavlja posebnu vrstu uzbuđenja i iščekivanja.