Rimska kuća – Vinski Podrum Malča
Logo

Rimska kuća je površine 400 m2.

U svim delovima arhitekture pokazuje vreme Rima, sa restoranom i rimskom hranom, i delom gde se vino proizvodi u amfore, kao i pre 2000 god.

Svaka amfora je zapremine oko 2000 litara, ukopane su u zemlju i u njima se neguje vino kakvo je pio i Car Konstantin. Upravo takvo vino negujemo ovde na prostorima gde je rođen Car Konstantin. Najboljom glinom za amfore, smatra se Gruzijska glina. I ove amfore su nabavljene u Gruziji.

Kada dođe vreme berbe grožda, skinu se zrnca sa grozda, blago nagnječe i tako zgnječena stave u amforu. Fermentacija u ovim amforama iz nekog razloga traje jako dugo. Bela vina fermentiraju do 6 meseci, a crvena do 3 meseca. Dok fermentacija u amfori traje, oslobada se ugljen dioksid koji štiti vino od oksidacije kiseonikom iz vazduha. Nakon završetka fermentacije, kada se više gasovi ne oslobađaju, ukloni se čvrsti deo grožđa iz amfore i amfora zatrpa zemljom i tako sazreva do sledeče berbe grožda, kada vino iz amfore mora biti preseljeno u neki drveni sud još godinu dana, a u prazne amfore dolazi novo grožđe.