Srpska kuća – Vinski Podrum Malča
Logo

Srpska kuća je podrum sa početka i sredine XX veka sa destilerijom i betonskim tankovima.

Odlika ove vinske kuće su betonski tankovi kapaciteta 1.000.000 litara.
Ovo je način gradnje karakterističan za to vreme, kada je bilo mnogo vinograda i mnogo vina, a vinari su imali potrebu da izgrade vinski podrum velikog kapaciteta. Podrum je izgrađen od betona, čija je unutrašnjost obložena prehrambenim poliesterom.

Podrum je do polovine svoje visine ukopan u zemlju i održava vrlo stabilnu temperaturu vina. U ovom podrumu su se proizvodila bela vina, gde je fermentisala samo šira. To vreme sredine XX veka je bilo vreme povečanje potražnje belih vina na ovim prostorima.

Crvena vina se nisu proizvodila iz razloga što crvena vina fermenišu na kljuku. Kljuk je smuljano grožđe, bez peteljke gde šira macerira (leži) na pokožici, a ovi tankovi imaju ravno dno i bilo bi nemoguće izvaditi čvrste delove kljuka. Za crvena vina se koriste fermentori (sudovi) drugačijeg oblika, imaju koso dno.
Ovi betonski tankovi ne hlade širu u fermentaciji, a vinari se obezbeduju od pregrevanja šire tako što se grožđe bere rano ujutro ili noću, (ili se rashlađuje u hladnjači) da bi početna temperatura vrenja bila što niža.

U ovim betonskim tankovima su se proizvodila vrlo lepa vina, a vino koje mi ovde proizvodimo, nosi komercijalni naziv SMUK od sorti grozđa Italijanski rizling.