SVETI TRIFUN VS SVETI VALENTIN – Vinski Podrum Malča
Logo

SVETI TRIFUN VS SVETI VALENTIN

Pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i useva, dok se širom sveta proslavlja Sveti Velentin – Dan zaljubljenih.

Sveti Trifun je živeo u III veku nove ere, rodjen je u Kampsadi, u Frigiji. Njegovi roditelji su bili jako pobožni, a svoju veru preneli su i na Trifuna. Bio je jako odan hrišćanskoj veri, zbog čega se veruje da je imao dar izlečenja. Prema predanju, Sveti Trifun je uspeo da izleči ćerku rimskog cara Gordija, za šta je, u znak zahvalnosti, nagradjen velikim bogatstvom. Ovaj svetac je sve darove podelio siromašnima i nastavio da živi kao skromni čuvar gusaka.

Za vreme cara Demija hrišćani su bili progonjeni, pa je Trifun, sa svojih 18 godina, bio uhvaćen i izveden pred sud u Nikeji. Od njega se zahtevalo da se odrekne hrišćanstva, što je on odbio, i zbog toga je pogubljen 14. februara 250. godine nove ere.

Danas, verovanje je da će vinograd imati dobar rod u predstojećoj godini ukoliko se odreže bar jedan čokot vinove loze i zalije prošlogodišnjim vinom.

 

Sveti Valentin se smatra zaštitnikom ljubavnih parova od 14. februara 269. godine nove ere, kada je i pogubljen zbog venčavanja ljubavnih parova, u tajnosti.

Mladim muškarcima je brak zabranio imperator Klaudijus II jer je smatrao da će muškarci biti bolji vojnici ukoliko nemaju žene i potomke.

Dan zaljubljenih je za veliki broj parova značajan datum i prilika da se voljena osoba iznenadi romatičnim poklonom. Najčeći izbor jesu cveće, čokoladne bombone, boca vina, romantična večera za dvoje…

Neretko, upravo ovaj dan, iskoristi hiljade muškaraca širom sveta kako bi zaprosili svoje lepše polovine.

 

Restoran i Vinarija Malča su mesto ukrštanja vremenskih epoha, ljubavi i uživanja, gde zaljubljeni parovi mogu uz poluslatko Vino za dvoje, kroz obilazak vinarije i našim specijalitetima uživati u svojoj ljubavi!

  1. ferbuara nazdravimo čašom dobrog vina u čast ljubavi i zaljubljenih, jer su vino i ljubav oduvek činili savršen par, pa ih ni mi ne bismo razdvajali!