TURISTIČKO OKRUŽENjE VINARIJE MALČA – Vinski Podrum Malča
Logo

TURISTIČKO OKRUŽENjE VINARIJE MALČA

Niš je naveći grad u jugoistočnoj Srbiji, 237km jugoistočno od Beograda, na reci Nišavi, i zauzima površinu od oko 596,73 km², uključujući Nišku Banju i 68 prigradskih naselja.

Niš je rodni grad Cara Konstantina Velkog koji je  313. godine Milanskim ediktom ukinuo progon hrišćana i priznao hrišćanstvo.

U samom gradu se mogu posetiti lokaliteti koji su od velike kulturne i istorijske važnosti za ovaj grad, poput Ćele kule, Čegra, Medijane, Koncentracionog logora iz II svetskog rata i Bubnja.

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko vas put nanese u Niš, da biste ovaj grad potpuno doživeli, neizostavno treba posetiti Kazandžijsko sokače, kao i videti istorijsku lepotu koju nudi Niška tvrđava.

 

 

 

 

 

 

U okolini Niša se takodje mogu posetiti brojni lokaliteti koji su interesantni turistima.

Sićevačka klisura je udaljena 14km od centra grada, predstavlja impozantni deo kanjona Nišave i duga je 17 km. Hidrocentrala “Sveta Petka “ koja je izgradjena u klisuri prema projektu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića puštena je u rad 1908. godine kada je osvetlila prvu kuću u Nišu. Elektrana i danas snabdeva Niš strujom, a od 2014. godine deo je turističke ponude „Putevima Nikole Tesle“ i otvorena je za posetioce. Iz sela Sićevo se pruža pogled na klisuru i hodrocentralu koji ostavlja posetioce bez daha.

 

 

 

 

 

 

 

Niška Banja koja se nalazi 10km jugoistočno od Niša sa pet izvora lekovite vode. Voda spada u grupu zemnoalkalnih homeotermi ( temperature od 36-38°C )koja je blago mineralizovana, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi. Obogaćena je visokom koncentracijom minerala: natrijumom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom,hlorom, kao i hidrokarbonatima, sulfatima, nitratima i rastvorom silicijum-dioksida. Lekovitost vode pojačana je povećanom koncentracijom gasa radona,koji blagotvorno deluje kod lečenja visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, reumatskih tegoba, zarastanja preloma, bolesti lokomotornog aparata, respiratornih organa, nervnih oboljenja, oboljenja želuca i creva, poremećaja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kao i kod ginekoloških oboljenja.

U Wellness i spa centru „Sense“ koji se nalazi u zgradi hotela „Radon“ sigurno ćete podmladiti i osnažiti telo i opustiti sva čula. U ponudi je više tretmana i oporavka tela kao što su masaže, sauna, bazen…

 

 

 

 

 

 

 

 

Soko banja se nalazi na 60km od Niša, na visini od oko 400 m nadmorske visine. Netaknuta priroda, izvori lekovite vode, izletišta, planine Ozren, Rtanj, Devica, reka Moravica i njen izvor, vodopad Ripaljka, pećine, Sokograd, Bovansko i Vrmdžansko jezero, samo su deo onoga što možete videti tokom boravka u ovom predivnom mestu. Akva park, Soko terme, bazeni, priroda, voda i vazduh ono su što čine Sokobanju.

 

 

 

 

 

 

 

Na samo 70km od Niša nalazi se Stara planina koja predstavlja idealno mesto za odmor na visini od 1.470m u srcu novog Ski centra, pored prve i jedine gondole u Srbiji.

Babin zub”, sa vrhom nadmorske visine 1.758 m, je jedan od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno od vrha Midžor, nadmorske visine 2.169 m, najvišeg vrha Stare planine i Srbije.

Velika planinska prostranstva Stare Planine pokrivena su beskrajnim pašnjacima, stazama i gustim bukovim šumama. Ovde se nalaze spektakularni vrhovi i jezera, šumovite doline ispresecane potocima, čudesne klisure i pećine. Prilika za planinarenje i treking ima dosta, na brojnim stazama i putevima različitog stepena težine koje su sastavni deo Evropskog pešačkog koridora E4. Danas je Stara Planina zaštićeno prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja tj. Prirodni Rezervat I kategorije, koji zauzima površinu od 114000 hektara.

 

 

 

 

 

 

Za ljubitelje aktivnog odmora u okolini Niša,moguće je samostalno, ili u saradnji sa Safri klubom ići na:

  • Planinarenje Sićevačkom ili Niševačkom klisurom
  • Rafting rekom Nišavom,
  • Paraglajding,
  • Safari vožnje džipovima,
  • Streljaštvo,
  • Jahanje

 

 

 

 

Za ljubitelje bazena i akva parkova, u Nišu i njegovoj okolini se mogu posetiti:

Hoteli sa bazenom i spa sadržajem, poput Tami Rezidence Hotel, Hotel Aleksandar, Hotel Nais, Vila D&D, Hotel Radon, zatim akva park Doljevac, bazen u Svrljigu, gradski bazen Čair.

 

 

 

 

 

Naravno, nakon obilaska znamenitosti, ili aktivnog odmora, kruna uživanja jeste obilazak vinarije Malča, gde u pratnji vodiča možete obići 4 vinske kuće iz 4 vremenskih epoha, počev od rimljana do danas.

 

 

 

Odmor uz ručak sa lokalnim specijalitetima na prostranoj terasi restorana u samom vinogradu autohtone vinske u sorte Crna Tamjanika, i šetnja stazama kroz šumicu i reku dvorištu vinarije zaokružiće Vašu posetu ovom divnom gradu.

Dobrodošli u Niš, jedan od najvećih meraklijskih gradova!