Vina iz amfore – Vinski Podrum Malča
Logo

VINO IZ AMFORE

Je egzotično vino koje diskretno sakriva svoje plemenito poreklo, poziva na uživanje i razmišljanje o jednostavnim vrednostima koje nam daruje zemlja.

Po prastarom postupku odnegovali smo vino u kakvom su davno uživali Rimljani i Grci.

Postupak stvaranja vina započinje se odabirom i odvajanjem samo zdravih zrna grožđa od njegove peteljke, zatim u amfori macerira na pokožici 6 meseci, kada se otače i ostaje da živi u amfori dok navrši jednu godinu, a onda se seli u Hrastove sudove i tu ostaje još godinu dana.

U ovom vinu se uživa i nakon više godina.

GLINENE AMFORE IZ GRUZIJE

Amfore su najstariji vinski sud, koliko je poznato koristile su se pre 3000godina.

Izgrađene su od gline koja se može naći u planinama Gruzije, ceo postupak se i danas obavlja ručnim metodama, od iskopavanja gline pa do iznošenja opečene amfore iz pećnice se obavlja bez mehanizacije I upotrebe električne energije.

Glina iz Gruzije je specifična po tome jer u sebi sadrži čestice Srebra, a ono ima ulogu da kao jedan prirodni antiseptik čuva vino u amfori a da se u njemu ne razvijaju bakterije.

Amfore su kapaciteta između 1.5 i 2 tone i visine od oko 2 metara, ceo postupak izrade traje oko mesec dana,

svakoga dana se „zida“ po 10-ak cm, na kraju kada se amfora izvadi iz pećnice, dok je još uvek vruća, iznutra se premazuje pčelinjim voskom.

Amfore se ukopavaju do vrha u zemlju i tu ostaju, u Gruziji se ukopavaju u dvorištu vlasnika, kod nas su amfore ukopane u prostorijama „Rimske kuće“, povremeno se zemlja oko njih kvasi vodom da bi se održala veza sa zemljom koja je zadužena za održavanje temperature tokom procesa maceracije.

KONSTANTIN VELIKI

SUVO CRVENO VINO OD SORTI CABERNE SOUVIGNON I MERLOT

Tamne, duboke rubin boje, karakterističnog mirisa zrelog crvenog voća sa izraženom mineralnošću.

Cabernet sauvignon i Merlot doneli su vino izuzetne punoće i složene taninske strukture. Oštri tanini zaokružuju upečatljiv ukus ovog vina. Jedinstven robustan karakter koji ovom vinu daje dugo odležavanje u amfori odlično je uklopljen u aromatski kompleks vina.

Ovo vino se može čuvati godinama i može postajati samo bolje.

Odlično se slaže sa svim vrstama crvenog mesa, jakom i začinjenom hranom, dimljenim sirevima i dimljenim mesom.

Servira se rashlađeno na 16-18°C.

Neophodno je dekantirati bar 1h pre serviranja.

Alk: 13.5%vol

CARICA JELENA

SUVO BELO VINO OD SORTI ITALIJANSKI RIZLING

Belo vino nesvakidašnje zagasito žute boje. Intenzivnog mirisa zrelog voća dunje i kruške. Na ukusu nežno, pitko, puno. Duga maceracija na pokožici u amforama i kasnije odležavanje u velikim drvenim bačvama učinile su ovo vino potpuno drugačijim od svega što ste do sada probali. Dugačka završnica i razvijene tercijalne arome ostaju dugo u sećanju. Karakter amfore se najbolje primeti u prikrivenom ukusu na pčelinji vosak.

Slaže se sa ribom, laganim mesom i sirevima.

Servira se rashlađeno na 10-12°C.

Neophodno je dekantiranje bar 1h pre serviranja.

Alk: 12%vol